Kayseri de Araba kiralanarak gezilecek yerler nelerdir ?
Yayınlanma Tarihi: 28/02/2020
KAYSERİ
Anadolu’nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Kayseri, savaşlar, doğa olayları ve çevresel faktörlere rağmen ayakta kalmayı başaran müze gibi bir kent aslında. Kültürü, tarihi çok zengin. Şehrin yüzü çok çekici olmasa da Kayseri’de gezilip görülecek çok şey var. Biraz bilgiyle şehrin gezilmesi şart, yoksa çok katlı binaları, geniş bulvarlarıyla Kayseri sıradan bir şehir gibi gelir size.
Efes ile Orta Asya’yı birbirine bağlayan kervan yoluyla Pontus ile Kilikya’yı birbirine bağlayan yollar bu coğrafyada kesiştiğinden uzun yıllar Anadolu’da ticaretin kalbi olmuş. MS 250’de 400 bin nüfusa ulaşmış. Çok kültürlülüğün olduğu yerde gezilecek yerler de çoktur genellikle. Bu gezilecek yerleri Kayseri Altunel Araba kiralamadan uygun fiyatlarla kiralayıcağınız araçlarla gezebilir ve görebilirsiniz.
- Kayseri Kalesi Kayseri’deki tarihi yapılar arasında en haşmetlisi. Tarihi milattan önce 3’üncü yüzyıla kadar gidiyor. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış. Kalenin 2 kapısı ve 18 burcu var, daha sonraları 1 kapı daha açılmış. Genelde kaleler tepelere, yüksek noktalara yapılırken, Kayseri Kalesi düz bir alana kurulmuş nadir örneklerden.
- Kurşunlu Camii Kayseri Kapalı Çarşı ile Hilton Kayseri arasında yer alıyor. Mimar Sinan tarafından Kayseri’de inşa edilen iki camiden biri olduğu rivayet ediliyor. Mimar Sinan o dönemde 97 yaşında idi Kalem nakışları ve süslemeleri görmeye değer.
- Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahanesi Mimar Sinan Parkı içinde yer alan ve Anadolu’nun ilk Türk tıp merkezlerinden Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahanesi üstü açık avlulu, dörder eyvanlı mimariye sahip. Medrese Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmış.Mederese günümüzde Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılıyor. Anadolu’daki Türk tarihinin başlangıcından Selçuklu’nun yıkılışına kadarki dönem teknoloji kullanılarak interaktif olarak sunulmuş. Selçuklu mimarisi, sanatı, bilimi, giysileri ile ilgili bilgiler sunuluyor.Çifte Medrese olarak da adlandırılan yer 800 yıl önce sağlık arayanların uğradığı yermiş. Akıl hastalarının su ve müzikle tedavi edildiği Şifahiye ile ilgili bölümde ise o dönemde hastalıklar ve uygulanan tedavi yöntemleri ve aletleri ile ilgili bilgiler paylaşılmış. Medresede Gevher Nesibe’nin türbesi yer alıyor. Hemen yanındaki Gevher Nesibe Sultan Çeşmesi ve Avgunlu Medresesi de görülebilir.
- Talas Kayseri’nin en güzel yerlerinden biriside talas mevkiidir. Tarih kokan sokakları, taş binaları, eski evleri, cami ve kilisesiyle görülesi bir yer. Erciyes Dağı’nın eteklerindeki Talas, eski kültürel dokusunu halen koruyan önemli bir yerleşim yeri. Tarihi MÖ 1500’lere kadar uzanan Talas’ta zaman içerisinde Mazaklar, Kapadokyalılar, Romalılar yaşamış “Aşağı Talas” ve “Yukarı Talas” olarak iki ayrı bölümden oluşuyor. Yukarı Talas’ta ağırlıklı olarak Gayri Müslimler (Ermeniler ve Rumlar), Aşağı Talas’ta ise Müslümanlar yaşamış. Bağlar, bahçeler, meyvelikler arasına gömülü malikaneleri göre Avrupalı gezginlerden biri hatıratında Talas’tan “Kapadokya’nın Versailles’i” olarak bahsetmiş.
- Erciyes Dağı Kayseri’nin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı yüce Erciyes Dağı mutlaka karşınıza çıkıyor. Bazen kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığı da oluyor. Bozkır düzlüğünde yükselen 3916 metrelik Erciyes Dağı, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta, görkemli görülmesi gereken bir yerdir. Kayseri Erciyes aynı zamanda Kayserinin önemli kayak merkezlerinden birisidir.
- Yahyalı Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesi sınırlarındaki Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri merkeze 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kayseri ve Niğde arasında uzanan Aladağlar’daki kar sularının Zamantı Irmağı’na döküldüğü noktadaki Kapuzbaşı Şelaleri gerçekten görülmeye değer bir manzara. Yörede 5 tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile 76 metre arasında değişen, kayalar arasından fışkıran 7 şelale var.Özellikle yaz aylarında turistlerin ve yerel halkın uğrak adreslerinden biri haline gelen bu doğa harikası, piknik ve doğa yürüyüşleri için de oldukça uygun. Zamantı Irmağı’nda yetiştirilen alabalıklar da ünlü. Bahar sonunda yolunuz düşerse Yahyalı kirazının da tadına bakmanizi öneririz.
- Sultan Sazlığı Develi ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarında yer alan Sultansazlığı, Kayseri gezilecek yerler arasında. Osmanlı döneminde sultanların avlak yeri olmasından dolayı böyle adlandırılmış. Bir dönem yanlış ıslah politikalarıyla kurutulan sazlık yağan yağmurlar ve Erciyes’in eriyen kar suları sayesinde yavaş yavaş hayata dönmüş. Sazlıkların arkasında görülen başı karlı Erciyes Dağı manzarası fotoğrafçılar için enfes kareler sunuyor. Göç yollarının kesiştiği noktada olduğundan göçmen kuşlar için bir yaşam alanı. Burada şimdiye kadar 300’den fazla kuş türü tespit edilmiş.
- Soğanlı vadisi Peri bacaları ve doğal güzelliği ile görmeye değer. 4. yüzyılda Hıristiyanlar için bir kaçış noktası olmuş ve burada onlarca farklı kilise inşa edilmiş. 850 yıllarında vadide 200 kadar kilise ve manastırın bulunduğu söyleniyor. Halen bazı kiliseler içerisinde Hıristiyanlığın ilk yıllarından kalma freskler var. Kapadokya’nın ünü dünyaya yaılmış otantik bez bebeklerinin kaynağı da Soğanlı.